9. siječnja 2012.

Okvir za slike od špage i kartona

Draga dječice, evo jedne ideje kako možete od špage, kartona i prozirnice (nije nužna) napraviti zgodne okvire za fotografije, crteže ili neke druge ukrase... Ako vam se ideja sviđa i ako i vi želite napraviti takve okvire-stalke, pogledajte i pročitajte donje upute i hrabro naprijed. Sve u svemu, prilično zabavno, korisno i doista lijepo!


Uzmite npr. komad kartonskog fascikla, izmjerite format fotografije koju ćete staviti, te prema tome zarežite na četiri strane, kako se to vidi u donjim slikovnim uputama, na sličici 1. Izrežite komad prozirnice, pa ju stavite u okvir, a s druge strane zalijepite novim komadom fascikla poleđinu, ali pri tome pazite da vam se dijelovi prozirnice ne zalijepe (slika 3-4). (Preporučujem da poleđinu napravite na kraju, jer će se pri lijepljenju sigurno malo uništiti, kao što je meni.) Sada uzmite špagu (može biti tanja ili deblja, ali treba biti obična, a ne sjajna), te ju lijepite po želji (možete izrezati na komade, pa kombinirati, ili drukčije). Za lijepljenje vam može poslužiti drvofix, a njega možete nanijeti u većoj količini, jer će se trag bijele boje povući (ipak, nemojte pretjerati, jer se u suprotnom neće boja povući u potpunosti). Kad ste završili, napravite "nogicu" ili zalijepite špagicu, već prema tome želite li da vam slika bude obješena, ili da stoji na polici. Na samom kraju izvadite prozirnicu, dobro ju operite, jer se zasigurno zaprljala pri lijepljenju, umetnite odabranu fotografiju, te vratite preko nje prozirnicu. Okvir-stalak je time gotov!


A možete napraviti i nešto jednostavniji okvir, bez prozirnice... Uzmite komad kartona, nanesite ljepilo okolo, a srednji dio ostavite prazan, te lijepite špagu uokolo. Odrežite škarama višak kartona, te s druge strane zalijepite poleđinu i nogicu, a na prednji dio možete, po želji, zalijepiti komad kartona u nekoj žarkoj boji. Na nju možete izravno zalijepiti fotografiju ili staviti nešto drugo, ili, ako ne želite uništiti fotografiju, možete napraviti četiri reza kao na gornjim slikovnim uputama. Jednostavno i zgodno!