12. veljače 2011.

Porculanska abeceda

Za vas, draga dječice, koja učite prva slova, donosim jednu ideju kako vam to učenje može biti lakše i zabavnije... Zamolite svoje starije da vam naprave "porculansku abecedu" koja će biti veoma čvrsta, a time i dugotrajna, te da vam isprintaju predloške za učenje abecede koje sam vam priredila, a onda vi preuzmite vodstvo... Za vas koji još uopće ne poznajete slova, priredila sam predloške sa slovima, a za vas koji ste već malo zašli u taj svijet, priredila sam prazne predloške. Prve možete u PDF formatu preuzeti OVDJE, a druge OVDJE.

Evo ponajprije uputa kako ćete napraviti "porculansku abecedu"...

Od sastojaka su vam potrebni:

šalica drvofixa,
šalica kukuruznog škroba,
jušna žlica bebi ulja i
jušna žlica soka od limuna
(šalice mogu npr. biti veličine čaše od jogurta)

Sve to trebate dobro promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne toliko da se više ne može miješati (oko 5 minuta; najbolje je kuhati u teflonskoj tavi, jer se smjesa malo teže skida kod pranja). Potom ostaviti malo da se ohladi, a onda dok je još mlako dobro izmiješati prstima dok se ne prestane lijepiti i dok se ne stvori homogena i glatka masa bez grudica (u početku će vam se jako lijepiti, ali to je normalno). Potom masu zamotajte u prozirnu prianjajuću foliju za namirnice i ostavite kojih pola sata u hladnjaku, a onda ju oklagijom razvaljajte do debljine 2-3 mm, i režite krugove (meni je za rezanje poslužila plastična "kutijica" iz Kinder-jajeta). Ukoliko vam se masa previše stvrdne i ne čini vam se pogodna za oblikovanje, zagrijte ju na kratko u mikrovalnoj. Kad ste izrezali slova abecede, posložite ih na neku podlogu i ostavite da se osuše otprilike 2 cijela dana, a možda i malo više. Na osušene oblike napišite zlatnim markerom (ili nekim drugim) slova abecede i time ste dobili vrlo, vrlo čvrsta slova koja možete uništiti samo uz veliku silu...

Od takvih slova možete odmah slagati razne riječi, možete im na poleđinu zalijepiti magnetnu foliju, ili možete vježbati abecedu pomoću ovih predložaka koje sam vam pripremila.

Najprije vam donosim predloške sa slovima, a oni su namijenjeni vama dječice koja još ne prepoznajete slova, a zadatak vam je prepoznati ista slova koja se nalaze na predlošku i na "porculanskim" krugovima, pa tako slagati jednu po jednu riječ. Na takav ćete način znatno brže moći razlikovati slova i istovremeno ih puno brže učiti. Evo tih predložaka u slikama, dok ih u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.


A evo i predložaka bez slova, koja su namijenjena onima koji poznaju slova,
a možete ih u PDF fromatu preuzeti OVDJE...


Ako poželite više vježbati, možete se poslužiti i ovim predlošcima, a možete i zamolite svoje starije ukućane da vam po sličnom načelu prirede nove predloške, pa vi dalje uživate slažući...