19. svibnja 2016.

Narukvica od polipropilenskog konopca i perli

Draga dječice, evo jedne zgodne ideje kako si sami možete napraviti lijepe i dugotrajne narukvice, za čije vam je pravljenje potreban tanji polipropilenski konopac u boji ("plastificirana špaga"), koji možete (od 100 m) naći u supermarketima za manje od dvije kune, te nekoliko  perli s dovoljno širokom rupom. Izgledaju sasvim lijepo, a prilično ih je zabavno i plesti! Odrežite dva komada konopca dovoljne dužine, presavijte jedan na pola, a drugim, koji ste u početku postavili ispod dvostrukog dijela, pri vrhu, tako da zajedno tvore križ,  pletite prema donjim slikovnim uputama.
Najprije lijevi kraj prebacite preko dvostrukih niti, a potom desni kraj prebacite preko tog lijevog kraja (koji se sada nalazi na desnoj strani od dvostrukih niti), pa ispod dvostrukih niti i onda opet preko lijevog kraja (onog dijela koji se i nalazi na lijevoj strani od dvostrukih niti). Zategnite, a onda ponovite postupak, ali tako da počnete s desne strane.


Po istom načelu, naizmjence, napravite 5-6 čvorova, a onda provucite obje srednje niti kroz rupicu perle, pa nastavite plesti. Opet nakon 5-6 čvorova umetnite drugu perlu i tako pletite do kraja. Na kraju dobro stegnite, napravite čvrsti čvor nakon zadnje perle i višak konopca odrežite. Gornji dio narukvice bit će rupica za zakopčavanje.