31. ožujka 2011.

Šareni cvjetovi od kolaž-papira

Sigurna sam, dječice, kako vi volite praviti svašta od kolaž papira, pa vam donosim jedan način kako od njih možete napraviti jednostavne cvjetove i tako ukrasiti svoju sobu ili učionicu... Napravite nekoliko ovakvih ili sličnih cvjetova i vaše sobe i učionice će se za tren pretvoriti u šarene proljetne cvjetne livade... A ondje gdje je lijepo, veselo i šareno, lakše se i uči...

30. ožujka 2011.

Ukrasni držač olovaka od gipsa

Draga dječice, evo jedne ideje kako možete od gipsa napraviti ukrasni držač za olovke, flomastere, drvene bojice... Stavite u plastičnu posudu od npr. margarina, ili nečeg sličnog, malo vode i u nju umiješajte gipsa do gustoće jogurta, a čim se počne stvrdnjavati, posložite svoje stare flomastere... Kad se stvrdne, izvadite iz posude i obojite po želji... Vrlo jednostavno!

SMG 

Trnova kruna od slanog tijesta

Draga dječice, u ovo vrijeme Korizme posebno je dobro što češće razmišljati o Isusu i svemu onome što je učinio za nas, pa vam stoga donosim jednu ideju kako sami možete vrlo lako napraviti trnovu krunu i tako se prisjetiti one trnove krune koju su stavili Isusu na glavu... Napravite tijesto prema npr. ovom ili ovom receptu, oblikujte tri kuglice, razvaljajte ih i pletite pletenicu. Zatim ju savijte da zatvori krug i po njoj posložite čačkalice. Vrlo jednostavno!

Kartonska kutija s ručkom kao školska ploča

Draga dječice, evo jedne ideje kako možete napraviti školsku ploču na kartonskoj kutiji s ručkom, a u koju, osim što možete na njoj pisati kredom kao na svakoj drugoj ploči, možete pospremiti svoje razne potrepštine i prenositi ju kamo želite... Potrebna vam je jedna čvrsta kartonska kutija s ručkom, a nju samo trebate premazati bojom za školsku ploču (možete ju pronaći i u supermarketima), i to u dva premaza (najprije u jednom smjeru, a kad se osuši, u drugom), te nakon bojanja ostaviti 24 sata da se osuši... A potom krede i spužvu u ruke i samo naprijed! Uživajte!


Vježbamo pisati pisana slova (do L)

Dragi prvašići, vjerojatno svi imate manjih ili većih poteškoća s pisanjem pisanih slova, jer to ni nama odraslima nije ni malo jednostavno... Kako biste lakše i brže svladali i tu prepreku i kako biste svoj rukopis učinili što ljepšim, priredila sam vam nekoliko radnih listova u kojima sam vam napisala rečenice koja sadrže ona slova koja ste do sada učili ili ćete ovih dana učiti, odnosno rečenice koje sadrže slova do L, uključujući i njega. Vaš je zadatak svaku rečenicu prepisati na prazno crtovlje. Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. I, da, iako sam se veoma trudila, pokoje slovo mi je ispalo malo krivo, ali ni malo ne sumnjam kako ćete vi to znati prepoznati i napisati onako kako treba... Sretno! 

29. ožujka 2011.

Pleteni ukras od kolaž-papira

Uz malo truda i mašte možete, draga dječice, lijepo urediti svoju sobu ili učionicu ovakvim zanimljivim pletenim ukrasima od kolaž papira. Da biste ih napravili, potrebno je za svaki ukras izrezati kolaž-papir tako da ima jednake stranice, presaviti ga na pola i po presavijenom dijelu zarezivati trakice do otprilike 2 cm do kraja. Potom iste širine izrezati trakice u raznim bojama, te njih plesti, kako se to vidi u slikovnoj shemi dolje. Kad je gotovo, s druge strane podviti i zalijepiti višak trakica, te cijeli ukras zalijepiti na nešto veći komad hamera ili kolaž-papira. Na kraju ukrasiti po želji i zalijepiti na zid, vrata ili neku drugu prikladnu podlogu. Probajte!

28. ožujka 2011.

Križni put - plakat, strip i bojanka

Draga dječice, vrijeme je duboke Korizme, odnosno vrijeme kada svoju zahvalnost dragom Bogu želimo pokazati raznim dobrim djelima, žrtvama i pobožnostima. Jedan od lijepih oblika pobožnosti je i Križni put, koji se posebno moli svakoga petka kroz cijelu Korizmu. Vama je to, sigurna sam, još veoma teško shvatiti, ali je dobro da pomalo upoznajete što je sve Isus učinio za nas i da mu tako odmalena znate biti zahvalni na tome i na svemu što nam daje.

Zato sam vam, na temelju slika koje sam preuzela s drugih stranica, priredila jedan gotovi plakat - Križni put, kao i jedan koji biste vi trebali dovršiti, a priredila sam vam i strip-bojanku, te sam preuzela sa stranice Religious Education Department crteže svih postaja Križnog puta, koje sam uobličila u jednu bojanku.

Plakat možete u PDF formatu preuzeti OVDJE, strip-bojanku OVDJE, a bojanku - postaje Križnog puta OVDJE. 

27. ožujka 2011.

Kutija od reklamnih papira ili novina

Draga dječice, ponekad će vam se sigurno dogoditi da nemate pri ruci pernicu, niti nikakvu kutiju u koju biste mogli staviti olovke, bojice, flomastere i slične potrepštine, pa je dobro naučiti napraviti takvu jednu kutiju od materijala koji vam se nađu pri ruci, kao što su npr. novine ili reklamni leci. Kutiju je relativno lako napraviti, a kako je i dovoljno čvrsta, itekako će poslužiti u takvim situacijama. Upute za njezino pravljenje možete pronaći ovdje, a na slici možete vidjeti kako izgleda (ova je napravljena od veće četverostrane reklame). Zabavno i korisno!

SMG 

Čestitka srce u srcu

Draga dječice, evo jedne jednostavne ideje kako možete napraviti srce u srcu, s kojim možete ukrasiti svoj pisaći stol ili napraviti lijepu čestitku... Od komada crvenog presavijenog hamer-papira nacrtajte polovicu srca, a unutar njega još jednu manju, pa veću izrežite, a manju zarežite s jedne i druge strane tako da zaobljeni dio ostane neizrezan, kako se to vidi na slikovnoj shemi dolje. Potom izvucite to manje srce prema sebi, dok presavijeni dio većeg srca ostaje uvučen na drugu stranu. Zatim taj uvučeni dio zalijepite na više ili manje veći drugi hamer-papir, u nekoj drugoj boji, ukrasite po želji, napišite svoju poruku nekome, kakvu lijepu misao i sl. Sigurna sam da ćete se lijepo zabaviti!

26. ožujka 2011.

Računamo pomoću prstiju

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko zadataka uz koje možete vježbati računanje. Riječ je o sličicama na kojima su prikazani prsti ruku, a potrebno ih je zbrajati, oduzimati ili pridružiti odgovarajućem broju. Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Ugodno učenje!  

Leptir-lizalica

Napravite, draga dječice, u nekoliko trenutaka leptir-lizalicu i tako obradujte brata, sestru, prijateljicu, prijatelja... Presavijte manji komad hamer-papira, kako se to vidi u slikovnoj shemi dolje, i izrežite od toga leptirovo tijelo, zarežite malo na dva mjesta, rastvorite i ukrasite po želji, a na kraju umetnite lizalicu... Jednostavno, a vrlo simpatično!

Nacrtaj veće ili manje

Priredila sam vam, draga dječice, nekoliko radnih listića na kojima se nalaze neki crteži, a vaš je zadatak napraviti iste takve, ali veće ili manje od njih. Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Lijepo se zabavite!

25. ožujka 2011.

Uz blagdan Navještenja Gospodinova (Blagovijest) - 25. ožujka

Draga dječice, danas slavimo blagdan koji se naziva Navještenje Gospodinovo ili Blagovijest, odnosno sjećamo se onoga trenutka kada je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će roditi Isusa - Spasitelja svijeta. To je veliki blagdan i radosna poruka za sve ljude, pa vam zato prenosim s raznih web mjesta nekoliko bojanki, kako biste i vi, bojajući ih, izrazili svoju zahvalnost dragom Bogu na tom daru kojega nam je dao. Bojanke možete preuzeti u PDF formatu OVDJE. Također vam donosim i jednu lijepu molitvu, koja se naziva Anđeo Gospodnji, a koja se posebno moli na današnji blagdan, ali i inače svakoga dana u podne. Zato vas pozivam da ju naučite i neka to postane i vaša svakodnevna molitva...

24. ožujka 2011.

Proljetni pozdravi učenika OŠ "Rajko Zinzifov" iz Velesa

Draga dječice, učenici 2. razreda Osnovne škole "Rajko Zinzifov" iz Velesa (u Makedoniji) su nam već ranije poslali svoje prekrasne radove, a njih možete vidjeti ovdje, a sada vam šalju ove lijepe proljetne pozdrave, koje su oubličili u maštovito izrađene cvjetne radove, a također vam šalju i dvije fotografije s njihove priredbe povodom Dana proljeća i ekologije (21. ožujka)... Puno im hvala i puno zamišljenih cvjetnih pozdrava šaljemo i mi njima!

23. ožujka 2011.

Torbica od papira "1000 ždralova za Japan"

Draga dječice, prije nekoliko dana smo zajedno krenuli u projekt "1000 ždralova za Japan", a čujem da se po vašim školama i vrtićima naveliko prave origami ždralovi, ali i da vam to zadaje dosta muke. No, sigurna sam kako ste u tome uporni i da ćete, uz pomoć starijih, ipak uspjeti. Kako bih vas u tome još učvrstila, priredila sam vam predloške uz koje možete napraviti lijepe torbice od papira sa ždralovima (možete ih u PDF fromatu preuzeti OVDJE), a koje je potrebno samo isprintati, izrezati i zalijepiti. 

Jednostavna čestitka od hamer papira

Draga dječice, ako želite napraviti ovakvu jednostavnu čestitku, npr. nekome za rođendan ili da ga samo razveselite, uzmite dva komada hamer papira u različitim bojama, od kojih izrežite 5 srca različitih veličina (3 u jednoj boji i 2 u drugoj), kao i jedno "uvijeno V", te ih zalijepite kako se to vidi na slikovnoj shemi dolje. I još nacrtajte glavu i dodajte osobnu poruku... Lijepo se zabavite! Sličnu ideju možete vidjeti ovdje...

Male papirnate "vrećice" u obliku cvijeta

Draga dječice, evo jedne jednostavne ideje kako napraviti male papirnate "vrećice" u obliku cvijeta, a u koje možete smjestiti nekakve sitnice ili napisati nekome lijepu poruku i to mu pokloniti... Napravila sam vam veliki izbor raznih predložaka, a njih možete  u PDF formatu preuzeti ovdje OVDJE.

22. ožujka 2011.

Poveži parove

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko zadataka u kojima trebate povezivati parove. Možete ih u PDF formatu preuzeti OVDJE. Želim vam ugodno mozganje!

21. ožujka 2011.

Napravimo "Kalvariju"

Draga dječice, u ovo bismo vrijeme duboke Korizme posebno trebali biti svjesni Božje ljubavi prema nama ljudima, a naračito mu zahvaljivati za dar "novoga života" kojega smo dobili Kristovom smrću na križu. Kako biste toga bili još više svjesni, prenosim vam sa stranice Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, jednu shemu s likovima koje treba izrezati, a potom posložene zalijepiti u bilježnicu ili neki papir i obojati.  (Možete ju u PDF formatu preuzeti OVDJE.) Riječ je o Kristovom raspeću na Kalvariji, a "likovi" su Krist i dvojica razbojnika na križevima, Kristova majka Marija, apostol Ivan, vojnik i još jedna žena. Evo kako je to izrezala, zalijepila i obojala moja Lorena...

20. ožujka 2011.

Učimo dijelove cjeline

Priredila sam vam, draga dječice, nekoliko zadataka uz koje možete učiti dijelove cjeline... Ako vam se oni učine preteškima, zamolite svoje starije da vam malo pomognu, a onda samo hrabro naprijed sami i sigurna sam kako nećete imati nikakvih poteškoća u njihovu svladavanju... Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Sretno!

19. ožujka 2011.

Igrice-slagalice: učimo o razvoju biljaka

Draga dječice, osmislila sam vam dvije igrice uz koje možete učiti o razvoju biljaka. Prvu je potrebno isprintati i zalijepiti na magnetnu foliju, prelijepiti prozirnom samoljepljivom folijom radi zaštite, izrezati 9 kockica i potom ih slagati slijedeći crveni put, ali bez slike... U drugoj treba izrezati i zalijepiti 7 slikica i zalijepiti ih na magnetnu foliju, a potom ih slagati na odgovarajuća mjesta s ponuđenog predloška, kojega treba također zalijepiti na magnetnu foliju ili pričvrstiti na neku podlogu koja privlači magnet... Obje igrice možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Ugodno mozganje!

Uz Blagdan sv. Josipa (19. ožujka)

Draga dječice, danas slavimo Blagdan sv. Josipa, Isusova poočima, veoma mudra, pobožna i ponizna čovjeka. Priredila sam vam jedan zadatak vezan uz tog sveca, a također vam donosim i nekoliko molitava posvećenih njemu, kao i pokoju bojanku. Sve to možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. A na ovom mjestu možete pronaći nekoliko bojanki s likom sv. Josipa, koje možete po želji isprintati ili online bojati. Sveti Josipe, moli za nas!

18. ožujka 2011.

Moj origami ždral za "1000 ždralova za Japan"

Draga dječice, ovih dana se na drugom kraju svijeta, u Japanu, događaju veoma velike nesreće, od poplava i potresa do mnogih drugih strašnih nevolja, a pri tome je puno ljudi i puno djece umrlo, teško ranjeno, izgubilo svoje najmilije, mnogi su morali napustiti svoje domove..., a svi ondje trpe uistinu velike strahote. Mnogi im na razne načine nastoje pomoći, a ja vas pozivam da se i vi uključite u jedan projekt koji nosi naziv "1000 ždralova za Japan", odnosno da napravite - npr. unutar obitelji ili svojih razreda - origami ždralove, te time pokažete svoju sućut za sve one koji su pogođeni. Upute za pravljenje origami ždrala možete pronaći OVDJE, a može vam od velike pomoći biti i shema koju donosim dolje.

16. ožujka 2011.

Nacrtaj iste crteže

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko predložaka uz koje možete vježbati crtati i razvijati sigurnost rada s olovkom... Trebate pokušati što vjernije precrtati crteže s lijeve strane na desnu praznu stranu... Pokušajte i vidjet ćete da nije tako teško! Predloške možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Lijepo se zabavite!

15. ožujka 2011.

"Matematičke piramide"

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko zadataka za vježbanje zbrajanja, a u kojima imate posložene krugove u obliku piramide i ponuđene brojeve koje trebate zbrajati dva po dva (kao na primjeru prvih piramida), a njihove zbrojeve upisivati u prazne krugove iznad, i to sve do vrha. Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. A po istom načelu možete si i sami zadati slične zadatke...

13. ožujka 2011.

Šareni lanci

Uz malo truda, draga dječice, možete napraviti ovakve lijepe šarene lance i njima ukrasiti svoje sobe, učionice, sobe u vrtićima... Potrebni su vam šareni memo-papirići, koje trebate presavijati uzduž i poprijeko, a potom na njih nacrtati likove kao na slici dolje, izrezati ih i međusobno spajati tako da ih gurnete kroz prethodni oblik, i to kroz oba otvora.

12. ožujka 2011.

Učimo desetice i jedinice

Draga dječice, priredila sam vam četiri zadatka uz koja možete vježbati desetice i jedinice, a možete ih u PDF formatu preuzeti OVDJE. Ako vam nije jasno što trebate u njima činiti, zamolite svoje starije ukućane da vam pojasne zadatke, a onda samo hrabro naprijed. I ne zaboravite, prva znamenka je uvijek desetica, a druga jedinica.

10. ožujka 2011.

Tulipani od papira

Draga dječice, donosim vam jednu zgodnu ideju kako možete lako
i uz malo materijala napraviti buket s tulipanima od papira...

9. ožujka 2011.

Korizmeni kalendar za 2011. god.

Draga dječice, danas je započela Korizma, vrijeme kada bismo na poseban način trebali paziti da budemo što bolji i da ne činimo ništa što bi druge ražalostilo... Kako bih vam u tome pomogla, osmislila sam vam jedan način kako biste mogli napraviti svoj korizmeni kalendar, a koji se sastoji od niza "džepića" - za svaki dan po jedan, u koji možete ubacivati "smješke" za svako dobro učinjeno djelo i "mrgude" za svako djelo koje baš i nije bilo dobro, a trebalo je takvo biti... Evo kako on izgleda...

7. ožujka 2011.

Košarica s cvijećem od hamer papira

Draga dječice, uz samo malo truda, a slijedeći donje upute, možete veoma brzo napraviti ovakve lijepe košarice prepune cvijeća, od hamer-papira... A onda u njih možete ubaciti kakvu lijepu porukicu i nekoga obradovati... 

6. ožujka 2011.

Jednostavne maske

Draga dječice, vrijeme je poklada, a trgovine prepune svakakvih zanimljivih maski, ali sigurna sam da vam ni najljepša kupovna maska ne može pružiti toliko zadovoljstva koliko to može ona koju sami napravite... Zato potražite po kući prikladne materijale koji vam mogu poslužiti za izradu i dobro se zabavite... Od velike vam koristi sigurno mogu biti hamer, kolaž i krep papir, kutije od jaja, baloni, razne kutije, stara odjeća i puno, puno toga drugoga, a uz to će dobro doći flomasteri, vodene boje, pastele, gumice, klamerica, bušilica, tapetarska traka itd... Ni malo ne sumnjam kako ćete satima uživati, baš kao i mi kad smo pravili ove jednostavne maske...

5. ožujka 2011.

U svijetu igre i mašte učenika OŠ "Rajko Zinzifov" - Gornje Orizare

Draga dječice, svojim veoma lijepim i maštovitim radovima pozdravljaju vas učenici 2. i 3. razreda osnovne škole "Rajko Zinzifov", koja se nalazi u selu Gornje Orizare, nedaleko od Velesa u Makedoniji. Hvala im puno što su nas sve time obogatili, a puno hvala i njihovoj učiteljici Lili Arsovoj, koja nam je u njihovo ime poslala fotografije. Uživajte gledajući majstorije njihovih prstića, a ja im u vaše i svoje ime šaljem puno pozdrava: Честитки од Златната деца!
   

1. ožujka 2011.

Nastavni materijali Sanje Husnjak

Donosim vam veliki broj izuzetno kvalitetnih i kreativnih materijala za učenje i ponavljanje, namijenjenih učenicima od 1. do 4. razreda, a koje je sve izradila veoma vrijedna i svom poslu itekako predana učiteljica iz Malog Trojstva - Sanja Husnjak. Ovdje vam donosim samo nekoliko skupnih slika, kako biste iz njih mogli barem donekle uočiti koliko entuzijazma i ljubavi ta učiteljica unosi u svoj svakodnevni rad, dok same materijale možete u PDF formatu preuzeti na poveznicima koje vam donosim dolje, ili ih preuzeti u izvornom obliku (u Wordu ili Power Pointu) na njihovim izvornim stranicama: PO "Malo Trojstvo" (stara stranica) i PO "Malo Trojstvo" (nova stranica). Te razredne stranice uređuje Sanja, kao i službenu stranicu matične škole  - "Veliko Trojstvo", pa vam svakako preporučujem da ondje svratite, jer ćete pronaći veoma zanimljive sadržaje.

Evo najprije Sanjinih nastavnih materijala, a ispod njih možete vidjeti i nešto od toga u slikama...