29. studenoga 2014.

Četiri adventske svijeće od papira

Draga dječice, došašće je vrijeme u kojemu se posebno pripremamo za Božić. Tada se običava staviti panj sa 4 svijeće, koje se smjeste na 4 razine. Takvo postavljanje svijeća ima svoju duboku simboliku: najviša svijeća pali se prve nedjelje došašća, nešto niža druge, još niža treće, te najniža (po mogućnosti na tlu) četvrte nedjelje doašašća, a sve to simbolizira silazak Boga među ljude. U novija vremena panj često zamjenjuje simbolikom siromašniji adventski vijenac, gdje se svijeće stavljaju na istu razinu i kao takve nemaju pravo značenje. Kako bih povezala ta dva običaja, a sačuvala značenje četiriju svijeća, donosim vam jedan prijedlog kako možete napraviti četiri adventske svijeće od papira, s postoljem, i to tako da svaka od njih bude različite visine.

 
Ako želite napraviti takve "adventske svijeće", trebat će vam 8 papira A4 formata, po mogućnosti u boji (ako želite biti dosljedni adventskom vremenu, neka one budu sve ljubičaste, ili još točnije - treća neka bude ružičasta; ljubičasta boja simbolizira pokorničku stranu došašća, a ružičasta boja radost; treća nedjelja došašća je "radosna nedjelja", predah u pokorničkom vremenu), škarice i ljepilo. Ponajprije uzmite četiri papira za četiri svijeće, i svaki od njih malo skratite, tako da dobijete papire različitih veličina. Uzmite papir i presavijte ga na pola, zatim svaku polovicu još na pola i još na pola, tako da dobijete papir presavijen kao na donjoj sličici br. 2. Presavijte gornji vrh (oko 4-5 cm od ruba), te izrežite tako da vam ostanu neodrezana samo dva središnja gornja polja, a i njih malo sa strana zarežite (nastavite škarama rezati uz onaj rub koji ste već izrezali), kako se to vidi na sličici 4. Zatim zavrnite krajeve dva puta prema sredini, te savijanjem kao što je vidljivo na sličici br. 7, napravite "plamičak" svijeće. Zatim krajeve svijeće presavijte u trokute i međusobno ih zalijepite kako bi se dobila "okrugla svijeća". Tako napravite sve četiri svijeće, a potom svakoj načinite i njeno postolje, prema donjim uputama.


Postolje možete napraviti tako da uzmete papir A4 formata, presavijete dijagonalno kako biste dobili papir jednakih stranica i višak odstranite škarama. Tako dobiven papir dijagonalno presavijte, a potom svaki vrh presavijte prema sredini (sličica 3). Zatim okrenite na drugu stranu i učiniti isto (sličica 4). Okrenite na drugu stranu, pa presavijte na pola poprijeko i uzduž, kako biste dobili potrebne pregibe (6 i 7). Nakon toga s lijeve i desne strane gurnite papir unutra, kako biste dobili oblik kao na sličici br. 9. Zatim vrh presavijte preko donjeg ruba, vratite nazad i dobivene pregibe još dodatno prstima pritisnite. Ako je potrebno, s druge strane zavrnite špiceve. Na kraju vam još preostaje rastvoriti dobiveni oblik s gornje strane i unutra gurnuti svijeću, i tako za sve četiri. Dobivene svijeće možete ukrasiti po želji, napisati nekakve poruke i slično...

SMG