26. listopada 2011.

Uz blagdan Svih svetih: Bojanke svetaca s okvirima

Draga dječice, uskoro će blagdan Svih svetih (1. studenoga), blagdan koji zahtijeva posebnu ozbiljnost i poštovanje prema svima našim najmilijima koji više nisu među nama, a također budi u nama zahvalnost dragom Bogu radi nade koju nosimo u sebi - nade u vječni život. Zbog toga, draga dječice, razni običaji koji nasilno ulaze u našu kulturu, poput "noći vještice", izlaganja bundeve s gorućom svijećom, različiti oblici "duhova", šišmiša i sl., nemaju baš ništa zajedničkog s tim blagdanom, štoviše veoma ga obezvrjeđuju i mnoge na taj način vrijeđaju. Stoga vas pozivam da, umjesto tih "obreda" koji slave smrt, a ne život, vi sami, zajedno s vašim roditeljima, vjeroučiteljima, učiteljima, odgajateljima..., napravite npr. ovakve relativno jednostavne bojanke svetaca s okvirima (sheme možete preuzeti dolje ili u PDF formatu OVDJE), a potom s njima izradite panoe ili nekako drukčije ukrasite sobe, dvorane i učionice... 


Potrebno je najprije isprintati odabranu shemu (ili je možete sami napraviti s nekim drugim svecem), obojati, izrezati po vanjskim crtama, a onda presavijati prema donjim slikovnim uputama. Najprije trebate presaviti sva četiri ruba kao na sličici 5, zatim saviti vrhove, i to tako da se presavijeni dijelovi međusobno poklapaju jedan preko drugog, nakon toga unazad presaviti do crta sve četiri stranice, kako se to vidi na sličicama 7 i 8, pa sve ispraviti (pazite da kod savijanja dobro stisnete).  Nakon toga savijte prema naprijed dvije susjedne stranice i napravite onako kako se to vidi na sličici 11. Ponovite na sva četiri kraja. Nakon toga zavrnite svaki taj dobiveni kraj pod pravim kutom onako kako se to vidi na sličici 14, pa to podrvnite unutra.  Špic koji je preostao, također podvrnite unutra. Ponovite na sve četiri strane. I tako ste dobili okvir kojega možete ukrasiti po želji.

Ako budete takve okvire radili npr. po razredima, župama ili vrtićkim skupinama, može svatko od vas uzeti po jednog sveca, pa gotove okvire ujediniti npr. u pano koji ćete dodatno ukrasiti odgovarajućim natpisom i nekim porukama... Vjerujem kako bi to moglo izgledati vrlo lijepo, dostojanstveno i prikladno za predstojeći blagdan!

Također, ako vam je to previše složeno, potražite OVDJE bojanke svetaca, pa njih izrežite, obojajte i napravite pano... Svi sveci i svetice Božje, molite za nas!