1. listopada 2011.

Krunica od tanjeg konopca ili "zidarske špage"

Draga dječice, danas je nastupio mjesec listopad, a on je na poseban način posvećen Isusovoj i našoj majci - Mariji, i još više, to je vrijeme kada smo svi pozvani na veću pobožnost, a posebno na moljenje krunice. Kako bih i vas potaknula da od malena vidite ljepotu i vrijednost te prekrasne molitve, donosim vam jedan način kako možete, uz pomoć starijih, napraviti krunicu od špage ili konopca. Ako i vi želite imati takvu krunicu, samo dobro promatrajte donje slikovne upute i krenite s izradom, ali ako vam one nisu dovoljno jasne, pogledate OVAJ video-zapis i sigurna sam kako ćete brzo svladati sve prepreke. Više ideja kako napraviti krunicu, kao i razne listiće vezane uz tu molitvu, možete vidjeti OVDJE.


Da bi krunica bila lijepa, vrlo je važno odabrati odgovarajuće uže, a za to će odlično poslužiti npr. konopac za rublje. (Krunica od obične "zidarske" špage također će biti lijepa, ali ne toliko...)

Ako želite napraviti cijelu krunicu, trebat će vam konopac dužine oko 5m, dok će za "malu krunicu" biti dovoljan oko 1,5m. Ostavite konopac s lijeve strane slobodan oko 20cm, a onda na desnoj strani počnite plesti zrna, i to tako da namotate konopac oko vrha lijevog kažiprsta (za dešnjake) tri puta, kako se to vidi na donjim slikovnim uputama, lagano namotano skinete i kroz to provučete desni kraj, lagano zatežete tako da se forma ne pokvari (to je jako važno, jer u suprotnom zrna neće biti lijepa) i na kraju dosta čvrsto zategnete oba kraja. (Umjesto namotavanja na kažiprst, možete upotrijebiti kvačicu ili nešto drugo prikladno.) Ako radite krunicu od tanjeg užeta, bit će poželjno namotati četiri puta...

Zatim na isti način pravite drugo zrno, pomno pazeći da kod laganog zatezanja razmak među njima ne bude ni prevelik ni premal. Tako napravite svih deset zrna. Ako želite napraviti veliku krunicu, sada trebate načiniti malo veći razmak, pa namotati konopac na kažiprst četiri puta, te opet zategnuti. To će biti ono zrno na kojemu se moli "Slava Ocu" i "Oče naš". Opet napravite isti razmak, te dalje pravite novih 10 zrna namatajući tri puta oko kažiprsta. Po istom načelu napravite svih 50 zrna za "Zdravomariju" i 4 zrna za "Slava Ocu", odnosno "Oče naš".

Zatim uzmete oba kraja konopca, te ih zajedno namotate dva puta oko kažiprsta, oba kraja provučete i lagano zatagnete. Dobili ste "medaljicu", odnosno zrno sastava. Još vam je preostalo napraviti tri obična zrna (tri namotaja) i jedno s razmakom (četiri namotaja), te križ. Jedan kraj konopca možete odrezati, a na drugom napravite zrna.

Križ ćete napraviti tako da najprije, s razmakom, napravite jedno zrno od četiri namotaja, a onda stavite novi komad konopca širine 30-40 cm ispod kraja krunice da oblikuju izgled križa (sličica 15). Desni kraj prebacite preko tog kraja krunice na lijevu stranu, a isto učinite i s lijevim krajem na desnu stranu, tako da dobijete slovo "S". Potom gornji dio slova "S" povucite malo dolje, a onaj kraj koji je sada dolje na lijevoj strani povucite gore, pa ga provucite ispod gornjeg dijela konopca krunice, zatim ga prebacite preko istog, pa ispod lijeve strane tog dijela konopca kojim pletete, kako se to vidi u slikovnim uputama, odnosno u navedenom video-zapisu. Zatim zategnite i sve povucite skroz do zadnjeg zrna, koje tako postaje gornji krak križa. Donji kraj namotajte na kažiprst 6-7 puta, provucite i tako ste napravili i donji krak. Isto učinite i s lijevim i desnim krajevima, namatajući ih 4-5 puta. Sve dobro zategnite i škarama odrežite višak. Dobili ste vrlo lijepu i dugotrajnu krunicu, a nadam se kako ćete se na nju uvijek rado moliti.