29. travnja 2011.

Uz Blagdan sv. Josipa Radnika (1. svibnja)

Draga dječice, 1. svibnja je Međunarodni praznik rada, a istoga dana, tematski u skladu s tim praznikom, Crkva slavi Blagdan sv. Josipa Radnika, Isusova poočima. Josip je bio tesar, a Sveto pismo ga spominje kao vrlo pravednog, marljivog i poniznog čovjeka. U kršćanskoj simbolici cvijet ljiljan označava pravednost i čistoću, pa se često sv. Josip prikazuje upravo s njim. Zato sam vam osmislila jedan način kako biste i vi lako mogli napraviti ljiljan od papira, imajući, dakako, u vidu njegovu usku povezanost sa sv. Josipom. Evo kako on izgleda...


Ako i vi želite napraviti takav ljiljan, za to će vam biti potrebna 1/4 A4 papira bijele boje i dva memo papirića, jedan u žutoj, a drugi u zelenoj boji. Nacrtajte na bijelom komadu papira "ruku" s 5 jednakih "prstiju" koje završavaju u špic, izrežite, zalijepite u tuljak i škarama zavrnite latice, kako se to vidi u slikovnim uputama dolje. (Možete i staviti svoju ruku, pa opcrtati i izrezati svoje prstiće, ako vam je tako lakše... Ljiljan ima 6 latica, ali je tako teže oblikovati cvijet...) Potom žuti memo papirić smotajte po dijagonali, zarežite nekoliko puta na jednom kraju, te to ubacite unutar bijele čaškice. Jednako smotajte i zeleni, zalijepite ga u tuljak, te na kraju u njega umetnite bijelo-žuti dio. Vrlo jednostavno i prilično lijepo!

Evo i jedne bojanke koja prikazuje sv. Josipa s tesarskim alatom, a koju je priredila autorica stranice Waltzing Matilda, no kako je ondje ispala malo iskrivljeno, ovdje ju ispravljam...


A evo i jedne online slagalice... Trebate složiti ovu sliku, koju sam preuzela sa stranice Saint Joseph Catholic Church and School, a za početak igre prijeđite mišem preko mjesta za učitavanje.

A ako želite naučiti neke molitve posvećene sv. Josipu, pa tako i posebno Josipu Radniku,  preporučam da ih potražite na stranici Župa sv. Josipa - Zagreb. 

I na kraju, prenosim vam sa stranice The Catholic Illustrator's Guild ovaj prekrasan crtež... Sveti Josipe, moli za nas!


SMG