27. studenoga 2016.

Adventske svijeće od papira u boji

adventske-svijece-od-papira
Zgodno je djeci u obitelji, školi ili župi i kroz kreativne ideje pokušati približiti značenje adventa, pa niže donosim jednu prikladnu ideju kako se prilično lako i brzo mogu napraviti adventske svijeće.

Potrebno je od papira A4 veličine u ljubičastoj boji izrezati 8 traka, potom po dvije ukrižane spojiti ljepilom na vrhu, te naizmjenično plesti do kraja, a onda opet završetke učvrstiti lijepljenjem. Od komadića papira crvene i žute boje potrebno je izrezati plamen, zavrnuti ga malo na dnu i zalijepiti na svijeće. Ukoliko se takve svijeće rade na tvrđem papiru, mogu se malo razvući da budu duže i zalijepiti na postolje (po mogućnosti različitih razina), a ukoliko se rade od laganijeg papira, teško da će moći samostalno stajati, pa je poželjno da se na vrhu plamena probuši rupica i kroz nju provuče konac, kako bi se svaka mogla objesiti.
Na takav način, kako god izgledale svijeće, može se djeci pružiti značenje došašća onakvog kakvo je utemeljeno u biblijskim tekstovima, a zasigurno se može u okviru toga barem jednom tjedno upriličiti i posebno molitveno kratko slavlje, u kojem će se primjerice pročitati svetopisamsko čitanje dana, zapjevati pjesma i izmoliti Očenaš i prigodna molbenica. Na takav će način djeca biti usmjeravana na izvrsnije proživljavanje došašća, a ujedno će jasno uviđati i one problematične točke koje se nude kroz komercijalizirani advent.

adventske-svijece-od-papira-postupak-izrade