11. rujna 2013.

Krečekeš – slikovnica iz bolničkih dana dječaka Jakova

Preuzmite slikovnicu u PDF-u: Krečekeš - slikovnica

Ponekad se život čini prilično surov i nepravedan, a posebno onda kada vidimo kako neizlječiva bolest pogodi neko dijete, i koje, umjesto da sanja jednostavne i vesele snove kao druga djeca, sva svoja razmišljanja usmjeri na želju za ozdravljenjem i odlazak iz bolnice, a svoje tajne, umjesto s prijateljima, dijeli s igračkama... To je priča mnoge djece koja su oboljela od malignih bolesti, a u ovoj slikovnici možete upoznati jednog takvog dječaka - Jakova Rubida - koji je svoju bitku sa životom izgubio prije gotovo tri godine, ali i dalje živi u sjećanjima mnogih i mnogima daje snagu i vjeru da se nose sa svojim bolestima i problemima. Slikovnica je prva u nizu od planiranih 8, a nastala je prema sjećanjima Jakovljeve majke Ivančice. Ta je sjećanja tekstualno uobličila književnica Natali Šarić, a ilustrirala studentica na Akademiji likovnih umjetnosti Martina Bastalić.


Slikovnica je za sada izdana samo u elektronskom obliku, jer nedostaju financijska sredstva za njezino tiskanje, ali je svakako u planu i tiskano izdanje, s ciljem da sva prikupljena sredstva idu u korist liječenju djece oboljele od malignih bolesti, a preko Udruge Jak kao Jakov, koju vodi Jakovljeva majka Ivančica i svesrdno svojim radom i u zajedništvu s mnogim volonterima pomaže obiteljima čija su djeca oboljela od malignih bolesti. Sve će slikovnice biti izdane pod zajedničkim imenom "Budi Jak kao Jakov", kako bi na takav način bila uočljiva povezanost i s Jakovom osobno, ali i s djelovanjem udruge.
 
Sve vas pozivamo da se i vi, ukoliko ikako možete, priključite ovoj izvrsnoj inicijativi i na nekakav prikladan način pridonesete realizaciji tiskanja slikovnice (npr. organizirate dramske priredbe prema njezinu sadržaju i na njima prikupljate novac, koji će najprije pomoći da se slikovnica tiska, a nakon tiskanja i proda), a isto tako da animirate svoje škole u kupnji i distribuciji slikovnice, onda kada bude objavljena. Sve potrebne podatke možete naći na Facebook stranici Udruge Jak kao Jakov, a možete im se slobodno javiti sa svojim prijedlozima i svime ostalim što vas zanima.
 
Kako je slikovnica nastala i koja joj je svrha možete saznati iz riječi Jakovljeve majke Ivančice Rubido:
 
O slikovnicama…
 
Što se zapravo događa u jednoj dječjoj bolničkoj sobi u kojoj su smješteni mali hematološki i onkološki bolesnici...

Jakov je bio dječak koji je bolovao od teškog oblika leukemije. S opakom bolesti borio se snažno, velikim duhom, optimizmom, smijehom, pjesmom i maštom. Puno vremena provodio je u izolacijskim sobama, ponekad tjednima i mjesecima. U tim trenucima, na bolničkom krevetu, bio je u društvu svojih plišanih prijatelja. Dao im je posebna, neobična imena, koja je ponekad teško i izgovoriti. Oni su bili prijatelji iz mašte koji su Jakovu pomagali da prođe sve što je trebao proći... Nakon jednog mog sna, neobičnog susreta na internetu s Natali, dječjom pjesnikinjom i književnicom, nakon dužih razgovora s mladom ilustratoricom Martinom, čiji je anđeo brat Mislav, polako nastaje serija slikovnica „BUDI JAK KAO JAKOV“, u kojoj su glavni likovi Jakovljevi plišanci: Krečekeš, Liješter, Koštar, Mijuza, Njoško, Longec i Boskeee.
 
Jakovljevi plišanci oživljavaju samo u njegovom društvu i u društvu njegovih prijatelja. Tu leži njihova snaga. Svaka slikovnica ima glavnog junaka koji radnju smješta u novu sobu, kako se ho-spitalizacija ponavlja. Jakov, kao i svako dijete, samo želi otići… ozdraviti… putovati…
Dok njegova izolacija traje, plišanci sobu pretvaraju u najčarobniju točku na svijetu i svojom ga maštom vode na sva mjesta koja mu bolest uskraćuje. Stavljajući sebe u sredite priče, plišano vijeće biva nespretno, oholo i neskromno, ali već u sljedećem trenutku toplo i nesebično, u želji da svijet dovede Jakovu.
 
Slikovnice su zamišljene kao štivo koje se čita određenog dana: „Krečekeš“ ponedjeljkom, „Koštar“ utorkom, „Njoško“ srijedom… Djeca bi u bolnici na noćnom ormariću pripremila priču, kao tračak nade za sutrašnji... bolji dan. 
 
Vjerujemo da su ove slikovnice poticaj i ohrabrenje za sve malene borce koji prolaze sličan put, ali i klica empatije za svu zdravu djecu, jer na malenom bolničkom krevetu, u sobi za izolaciju, čitav je jedan veliki i snažan svijet... poruka o darovanom nam životu... mama
Ivančica Rubido
 
„... vi ste cijelo vrijeme tu, u mom srcu,
i kad se toga sjetim,
preko svega zla što me priječi,
do cilja ja preletim...“
 
Jakov Rubido