17. siječnja 2012.

Licitarska srca

Od 10. do 12. siječnja 2012. godine u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" Đakovo održano je 11 radionica na temu "Đakovo jučer, danas, sutra", a neke od fotografija možete vidjeti u OVOM ALBUMU, na Facebook stranici Zlatne djece, dok popis svih radionica i njihovih voditelja možete pronaći OVDJE.  Jedna od radionica je bila i izrada licitarskih srca, a vodile su ju Branka Djevenica, defektolog i Marica Matijaković, nastavnica biologije i domaćinstva, koje su nam poslale upute kako napraviti licitarska srca, na čemu im puno hvala! Ako ih i vi želite napraviti, pozorno pročitajte što vam sve treba i kako to izvesti i samo hrabro naprijed!


RECEPT:

Tijesto:
×         1kg brašna
×         1/2kg šećera
×         4-5dcl vode
×         1 žličica sode bikarbobe

Glazura:
×         2 dcl vode
×         8 dkg želatine u listićima
×         prehrambena boja u prahu

Za oslikavanje:
×         3 dkg želatine u listićima
×         1 dcl vode
×         2 žlice voćnog sirupa
×         14 dkg škrobnog brašna

     Zamijesiti tijesto od brašna, šećera, vode i sode bikarbone. Tijesto treba stajati umotano u foliju barem 8 sati. Razviti na debljinu nešto manje od 1 cm i modlicom vaditi oblike. Peče se na temperaturi od 200°C oko 5 minuta.
     Dva pečena srca spojiti brašnom koje ste razmutili s vodom. Između srca se prilikom lijepljenja umetne traka na koju će se srce objesiti. Treba sušiti 1 dan. Tako osušena srca se umaču u otopinu želatine, vode i prehrambene boje, te se opet suše 1 do 2 dana pazeći da se ne dodiruju.
      Posljednja faza rada je ocrtavanje sa smjesom želatine, vode, škrobnog brašna i prehrambene boje. Ocrtavanje se vrši slastičarskom špricom i odgovarajućim nastavcima.
Više detalja na www.licitar.hr