29. rujna 2011.

"Malo zrno" (Ksenija Grozdanić)

Draga dječice, književnica Ksenija Grozdanić je napisala novu pjesmicu - o malom zrnu pšenice, a nju velikodušno ustupa za objavljivanje na "Zlatnoj djeci". Pjesmica je veoma lijepa, topla i itekako prigodna za Dane kruha! U ime svih vas i u svoje ime, Kseniji najljepše hvala što taj svoj dar stvaranja dijeli s nama!

MALO ZRNO

Zrelo pšenično malo zrno
Melju u brašno bijelo il' crno.
Zatim ga stave u velike vreće
Gdje čeka da postane nešto veće.

I evo, gle, put pekare kreće,
I tu s kvascem raste od sreće,
I kao tijesto strpljivo čeka
Da oblikuje ga pekarska ruka.

I u trenu promijeni svoje lice
U kruhove, štrudle i kiflice,
I krene na put do tople pećnice
Gdje postaje čudo zlatne korice.

Poslije se smjesti na pekarske police
I mirom miriše duž cijele ulice,
Da jutrom obraduje dečke i curice,
Malo zrno iz klasa pšenice.

28. rujna 2011.

"Od zrna do kruha" - napravi priču

Draga dječice, OVDJE sam vam pokazala kako možete napraviti jabuku od papira i povezati ju s Danima kruha, a sada vam donosim jedan radni listić, vezan također uz obilježavanje tih svečanosti, a u njemu imate zadatak izrezati sličice, zalijepiti ih u bilježnicu ili na papir, te na temelju njih napraviti što ljepšu priču na temu "Od zrna do kruha". Zadatak, zajedno s uputama kako napraviti jabuku od papira, možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Samo dobro pogledajte sličice, dajte mašti na volju i sigurna sam kako ćete svi napisati vrlo raznolike i lijepe priče...

Uz Dane kruha - jabuke od papira

Draga dječice, ovih se dana po vašim školama, vrtićima i župama obilježavaju Dani kruha, a to su dani kada bismo posebno trebali zahvaljivati dragom Bogu na svemu što nam daje, ponajviše na plodovima zemlje i na hrani koja nastaje od tih plodova. Zato vam donosim jedan prijedlog kako možete napraviti jednostavne jabuke od papira i njima ukrasiti prostor u kojemu će biti izloženi krušni proizvodi i zemljini plodovi... Samo slijedite donje slikovne upute i jabuke će vrlo brzo biti gotove. Također vam preporučujem da pogledate donji vrlo nadahnjujući video-zapis i osjetite što znači prava zahvalnost... Dragi Bože, hvala ti velika na svemu što nam daješ!

27. rujna 2011.

Anđeli od papira

Draga dječice, 29. rujna slavimo arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafela, pa vam donosim jednu ideju kako u vrlo kratkom vremenu možete napraviti jednostavnog anđela od papira... Samo trebate uzeti manji komadić papira, presaviti ga na pola, te izrezati oblik anđela s aureolom i krilima, onako kako se to vidi na donjim slikovnim uputama. Raširite i prema potrebi malo popravite... Vrlo jednostavno, brzo i simpatično. 

"Ružno pače" i "Palčica" - plan pisanja lektire i radni list

Dragi drugašići, učiteljica Sandra Vuk vam je priredila dva radna listića vezana uz lektire "Ružno pače" i "Palčica", a njih možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Sandri puno hvala, a više radnih listova koje je ona priredila možete pronaći OVDJE.

 

26. rujna 2011.

Poznajemo drveće - plakat i križaljka

Draga dječice, učiteljica Josipa vam je osmislila i priredila plakat i križaljku uz koje lako možete naučiti (a ako znate, provjeriti) koliko poznajete neka od drveća... Pozorno promotrite slike s plakata, a onda provjerite koliko ste zapamtili rješavajući križaljku. Vama želim da to brzo i lako naučite, a učiteljici Josipi najljepše hvala na poslanim listićima. Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE, a sve do sada objavljene radne listiće učiteljice Josipe možete vidjeti OVDJE..

 

24. rujna 2011.

Otkrij iste slike - vježbe uočavanja na temu "jesen"

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko zadataka, a u svakome od njih se nalaze samo po dvije jednake sličice, dok su sve druge njima slične, ali se od njih razlikuju u nekom detaljčiću. Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Sretno s rješavanjem!

Pernica od papira

Draga dječice, ponekad će vam se dogoditi da nemate gdje staviti svoje olovke, bojice, flomastere i slične potrepštine, pa vam donosim jednu ideju kako u nekoliko minuta možete napraviti "pernicu" od papira, koja će vam vrlo zgodno tada poslužiti... Samo slijedite donje slikovne upute, a ako vam one nisu dovoljno jasne, pogledajte OVAJ video-zapis i pernica će brzo biti spremna za upotrebu. Zabavno i korisno!

"Jesen na putu" - slikopjesma i radni listić

Draga dječice, priredila sam vam jednu slikopjesmu, i to na temelju lijepe pjesmice autorice Ksenije Grozdanić, a koja se zove "Jesen na putu". Nimalo ne sumnjam kako ćete cijelu pjesmicu znati bez pogreškice pročitati, ali ukoliko ipak negdje zapnete, provjerite svoju točnost OVDJE. Također sam vam priredila jedan radni listić uz kojega možete provjeriti koliko ste zapamtili pjesmicu, a njega, zajedno sa slikopjesmom, možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Više, pak, slikopriča/slikopjesama možete pronaći OVDJE.

23. rujna 2011.

Ježić od papira

Draga dječice, donosim vam jednu ideju kako možete, uz malo truda, napraviti simpatičnog ježića od papira... Ako vam nisu dovoljno jasne donje slikovne upute, pogledajte ovaj video-zapis i sigurna sam kako ćete ježića uspjeti brzo napraviti... Uživajte!

Likovni radovi učenika osnovnih škola općine Veles

Učiteljica O. Š. "Rajko Zinzifov" iz Velesa - Lila Arsova - ponovno nam šalje prekrasne radove, a oni su nastali u sklopu današnje (pete po redu) likovne radionice posvećene Danu planete, koja se organizira na razini svih osnovnih škola općine Veles. Na radionici je sudjelovalo oko 30 učenika (po 2 iz svake škole), a radovi su napravljeni na recikliranom papiru i raznim "otpadnim pločicama". Puno hvala i Lili i svim učenicima koji su sudjelovali na radionici, a više radova učenika O. Š. "Rajko Zinzifov" možete vidjeti OVDJE i OVDJE.

Moje obiteljsko stablo

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko shema za obiteljsko stablo, a vi odaberite ono koje najviše odgovara vašoj obitelji, pa ga popunite imenima, a zatim ga zalijepite na neko počasno mjesto... Sheme (malo proširenije nego ovdje) možete u PDF formatu preuzeti OVDJE

Ponavljanje gradiva prvog razreda (matematika)

Učiteljica O.Š. "August Šenoa" iz Zagreba - Sandra Vuk, koja nam je već ranije poslala svoje nastavne materijale, sada  nam šalje radne listove za ponavljanje gradiva prvog razreda, i to iz matematike. Njih možete u PDF formatu preuzeti OVDJE, a više materijala koje je Sandra priredila možete pogledati i preuzeti OVDJE.

22. rujna 2011.

Uz prvi dan jeseni - radni listovi

Draga dječice, sutra započinje jesen, pa sam vam priredila nekoliko radnih listova vezanih uz to godišnje doba, a možete ih u PDF formatu preuzeti OVDJE. Više "jesenskih ideja" možete pronaći OVDJE. Neka vam šarenilo i ljepota jeseni budu nadahnuće u učenju i kreativnom stvaralaštvu!

21. rujna 2011.

Lišće od kolaž-papira

Draga dječice, donosim vam još jednu "jesensku ideju", a ovoga je puta riječ o listu od kolaž-papira... Samo odaberite zeleni ili smeđi kolaž-papir (po mogućnosti dvostrani) i slijedite donje slikovne upute, a onda gotovim listovima ukrasite svoje sobe, učionice, holove, prostorije u vrtićima... Sigurna sam kako ćete se lijepo zabaviti i sigurna sam kako ćete biti oduševljeni ukrašenim prostorima...

18. rujna 2011.

Igra s kestenjem

Draga dječice, jesen je "pred vratima", a kestenje već naveliko pada, pa vam predlažem da zajedno s cijelom obitelji ili s učiteljima i razredom krenete u šetnju ili biciklizam do nekog parka ili drugog mjesta sa stablima kestena, pa da se najprije dobro zabavite skupljajući kestene, a kasnije i praveći figurice od njih... Sigurna sam kako ćete uživati satima, baš kao i mi...

16. rujna 2011.

Origami slon

Draga dječice, ako volite slonove, a imate dovoljno strpljenja, preporučujem vam da napravite ovakvog ne tako jako složenog origami slona, a upute za njegovo pravljenje potražite u donjim sličicama (ili, ako vam one nisu dovoljno jasne, u OVOM video-zapisu... Uz malo truda, začas će biti gotov... Sretno!

11. rujna 2011.

Pronađi put od slike do riječi

Draga dječice, priredila sam vam nekoliko zadataka u kojima trebate pronaći put od slike do riječi, a onda te riječi podebljati po točkicama i prepisati... Zadatke možete u PDF formatu preuzeti OVDJE. Ugodno učenje!

Otkrij 20 razlika

Draga dječice, priredila sam vam još jednu mozgalicu u kojoj trebate otkriti 20 razlika na dvjema slikama... Možete ju u PDF formatu preuzeti OVDJE, a više sličnih zadataka možete potražiti OVDJE. Sretno!

10. rujna 2011.

Origami zeko u odjeći

Draga dječice, OVDJE sam vam pokazala kako u nekoliko poteza možete napraviti zekinu glavu od papira, a sada vam donosim prijedlog kako ga možete napraviti cijeloga, i to u odjeći... Samo pozorno pratite donje slikovne upute i uskoro ćete i vi imati ovakvoga simpatičnog zeku... Lijepo se zabavite!

9. rujna 2011.

Predlošci za učenje na sat

Draga dječice, ranije sam vam priredila jednu interaktivnu igricu uz koju možete učiti na sat (možete ju vidjeti i preuzeti OVDJE), a sada vam donosim nekoliko predložaka kao pomoć u svladavanju te prepreke. Možete ih u PDF formatu preuzeti OVDJE, a još predložaka za učenje na sat možete pronaći OVDJE. Sretno s učenjem!

7. rujna 2011.

Uz blagdan Male Gospe

Draga dječice, sutra slavimo Rođenje Blažene Djevice Marije ili Malu Gospu, pa vam donosim dvije slagalice za printanje na kojima je prikazana Djevica Marija kao djevojčica. Više "marijanskih ideja" i radnih listova možete pronaći OVDJE, OVDJE, OVDJE i OVDJE. "Mala Gospo, moli za nas!"


4. rujna 2011.

Uz prvi rođendan "Zlatne djece": origami torta

Draga dječice, "Zlatna djeca" danas slave svoj prvi rođendan, pa vam donosim jednu svečarsku ideju - kako napraviti origami tortu, i to narezanu na šnite... Ako vam se sviđa takva torta (a možete ju, ako imate dovoljno strpljenja, napraviti i cijelu), samo slijedite donje slikovne upute i torta će ubrzo biti spremna za "kušanje"... Izgleda prilično lijepo i ukusno!

3. rujna 2011.

Gljiva od valovitog kartona i štapića za sladoled

Draga dječice, evo jedne jednostavne ideje kako možete u nekoliko minuta napraviti gljivu... Za nju vam je potreban komadić valovitog crvenog kartona, malo običnog bijelog papira i štapić za sladoled. Polukružno obrežite valoviti karton, na njega zalijepite kružiće od bijelog papira (koje možete najjednostavnije napraviti pomoću bušilice za papir), pa ga takvog zalijepite na štapić za sladoled (kojega možete obojati u bijelo ili ostaviti tako). Brzo, jednostavno i simpatično!

"Hrvatska škola" Jasne Kellner: radni listovi uz prvi dan škole

Marljiva Jasna Kellner je priredila nove radne listove namijenjene onima koji uče hrvatski jezik u inozemstvu, a ovoga su puta vezani uz početak nove školeske godine. Njih možete u PDF formatu preuzeti OVDJE, a sve što je Jasna do sada priredila možete vidjeti OVDJE.

2. rujna 2011.

Uz Blagdan Majke Terezije (5. rujna): radni listovi, bojanke i SMG kocka

Draga dječice, 5. rujna slavimo Blagdan  blažene Majke Terezije, žene koja je posebnom jednostavnošću i ljubavlju prema siromašnima, bolesnima i umirućima pokazala kolika može biti ljudska sućut i dobrota za drugoga. Ona je u svakom čovjeku vidjela dragoga Boga i zato je mnogima veliki uzor i poticaj kako što više biti dobar prema onima koji nas okružuju. Kako biste i vi barem malo upoznali tu veliku ženu, priredila sam vam dva radna listića, koja možete u PDF formatu preuzeti OVDJE, a također vam donosim i tri bojanke s likom te blaženice, koje sam preuzela sa stranice 4to40.com. A ako poželite napraviti  tzv. SMG kocku s Molitvom Majke Terezije, upute i sheme, kao i više različitih SMG kocki možete pronaći na mom blogu Iskrene iskre. Blažena Majko Terezijo, moli za nas!

1. rujna 2011.

Jednostavni ukrasi od raznih papira

Draga dječice, donosim vam jednu ideju kako možete od komadića papira (dovoljna je i veličina memo-papirića, a može i nešto veći) - običnih, kolaž, hamer, memo, za umatanje... - napraviti zgodne i jednostavne ukrase uz koje možete za čas ukrasiti svoje sobe ili učionice... Dovoljno je da uzmete komad papira jednakih stranica, presavijete ga na pola po dijagonali, tako da špicevi budu okrenuti prema gore, obrežete neki oblik po želji ili ostavite tako, a onda zarezujete na željenu debljinu uz rub, i to naizmjence, tako da ostavite malo pred kraj neodrezano (s jedne, pa s druge strane), kako se to vidi u donjim slikovnim uputama. Zatim rastvorite, i to tako da neizrezani dio ostane dolje, a onda presavijajte ukras dolje, uvijek ostavljajući jedan okvir nepresavijen. Vrlo simpatično, jednostavno i korisno!

Krokodil od papira kao dobrodošlica prvašićima

Polazak u školu obično nije stresan prvašićima, ali roditelji i učitelji itekako osjećaju određenu napetost i neizvjesnost, opravdano se pitajući kako će to sve biti... Uspostava dobre komunikacije već tog prvog dana od iznimne je važnosti... Zato se učitelji dugo pripremaju što će sve tada reći i učiniti, znajući da o tome ovisi puno toga... Jedan od doprinosa prvog dobrog dojma svakako je i sitni poklončić kojega će prvašići ponijeti kući, a ako je on dobro osmišljen, dječica će ga dugo i rado čuvati... To može biti npr. lijepo osmišljen raspored sati (posebno ako su s podacima škole i imenom i prezimenom učitelja), posebne naljepnice, ukrašene olovke, kakve sitne papirne torbice i sl., a može npr. biti i ovakav jednostavan krokodil od papira s porukom dobrodošlice i potpisom učitelja/ice...