3. prosinca 2011.

"Josip i kričave boje njegovih snova" - biblijsko-povijesni mjuzikl drugačiji od svih - u Osijeku, 9. prosinca 2011. god.

Velika mi je, uistinu velika, čast što vas mogu pozvati na jednu neobičnu, a vrijednošću rijetko viđenu predstavu, točnije biblijsko-povijesni mjuzikl "Josip i kričave boje njegovih snova", koji će se održati u Osijeku, u dvorani Gradskoga vrta, 9. prosinca 2011. godine (u tri navrata: u 12 sati za djecu, u 15 sati za srednjoškolce, te u 20 sati za sve druge), u izvedbi Međunarodnog kazališta CornerstoneArts i njegovog ogranka kod nas - CornerstoneArts Hrvatska, a pod pokroviteljstvom grada Osijeka. Riječ je o, po umjetničkoj raskoši, divovskom spektaklu, a po onoj "nevidljivoj vrijednosti" još i većem. Vjerujem da će svatko tko predstavu bude gledao biti dvostruko nagrađen - i onim viđenim i onim duhovnim...

 
Ovo neobično, ali vrlo uspješno "putujuće" kazalište, kojega je 1989. god. utemeljio Richard Montez, također neobični američki redatelj i glumac (rođen i živi u Dallasu), za izvođače svojih komada uzima isključivo amatere, velikodušno im pružajući na takav način odskočnu dasku u svijet priznatih glumaca, pjevača, plesača... To je, naime, Montezova ideja vodilja cijeloga kazališta, a on ju objašnjava time što je i njemu na sličan način, kao istina talentiranom, ali siromašnom dječaku, pružena prilika da postane vrhunski glumac i vrhunski redatelj. I ono što je izuzetno lijepo, uvijek će istaknuti da mu je tu priliku dala njegova učiteljica!

Uz Monteza i mnoge druge, svakako valja istaknuti i Vladu Hoblaja, sadašnjeg predsjednika CornerstoneArts Hrvatska, koji je najzaslužniji što se ovo kazalište prije više godina usidrilo i kod nas, njegujući ista načela nesebičnosti i duhovnosti.

Djelo "Josip i kričave boje njegovih snova" mjuzikl je kojega je uglazbio poznati Andrew Lloyd Webber ("Isus Krist Superstar", "Fantom u operi", "Evita"...), a tekst napisao također poznati Tim Rice (poznat je posebno po scenariju za Disneyev animirani film "Kralj lavova"), dok se njegova vrijednost i popularnost vidi već u samoj činjenici da je samo u Broadwayu  izveden gotovo 1000 puta. CornerstoneArts, u režiji Richarda Monteza, izvodi ga s velikim uspjehom u preko 30 zemalja - na vlastitim jezicima, a sada je time počašćen i grad Osijek. Sam Richard Montez, od audicije u rujnu, uvježbava mjuzikl sa 130 (od kojih će ih nastupiti 80), kako on kaže, izvrsnih i veoma talentiranih amatera, a u to ćemo se imati priliku uvjeriti već u petak, 9. prosinca. 

Poznata i dirljiva biblijska priča o Josipu, sinu praoca Jakova, kojega su braća iz ljubomore prodala trgovcima na putu za Egipat, i koji je nakon mnoštva poteškoća zasjeo faraonu uz bok, predstavljena je na poseban način - izrazitom ikonografijom boja zaodjenutih u mnoštvo stilski različitih kostima (čak 200), kao i kroz veliki broj duhovitih, romantičnih, zabavnih, ali istovremeno i duboko duhovnih scena, a uz to i živonosnim plesom i vrhunskom glazbom, u kojima se veoma dinamično izmjenjuju i isprepliću različiti umjetnički izričaji.

Ipak, ono što je najvrjednije u svemu tome, nisu toliko ni raskoš, ni kvaliteta izvođenja, nego je to s jedne strane zarazna jednostavnost kojom zrače i R. Montez i V. Hoblaj i mnogi drugi, pa preko nje znaju i mogu privući i oduševiti mnoštvo mladih za sudjelovanje u tom duhovnošću bogatom mjuziklu, a s druge strane je velika vrijednost u poruci i ozračju koje se želi nedvosmisleno prenijeti  gledaljima - čvrsta vjera u Boga i povjerenje u sve ono što nam Bog daje.

Sve u svemu, sigurna sam da će svi oni koji dođu na izvedbu, bilo da je riječ o dječici, srednjoškolcima ili odraslima, biti ne samo oduševljeni, nego i da će sa sobom ponijeti jednu novu, plemenitiju nadu, upravo onu nadu koja bi trebala plamtjeti uvijek, a posebno u ovom svetom vremenu Došašća.

Na kraju, još riječ-dvije o ulaznicama, koje su, za tako veliki spektakl, više nego povoljne... Ulaznice se prodaju u Turističkoj zajednici grada Osijeka i u videoteci Cross, a cijene su sljedeće:
 
CIJENA ULAZNICA
 1. Predstava u 12 sati

20 KUNA 

 2. Predstava u 15 sati

20 KUNA 

3. Predstava u 20 sati

70 KUNA 
      - u pretprodaji
50 KUNA 
    - za grupe (5 i više)  
30 KUNA 

"Josip" nije jedina predstava koju organizira CornerstoneArts Hrvatska, nego svakako valja i najaviti, sudeći po video-isječcima, predivan mjuzikl - "Dvoje iz Galileje", koji će biti izveden u nedjelju, 18. prosinca 2011., u 16 i 19 sati, u sportskoj dvorani OŠ M. Središće. I na tu ste predstavu, dakako, svi, koji ste u mogućnosti, pozvani...

I na samom kraju, donosim vam nekoliko dokumenata u PDF formatu (kliknite na donje slike da vam se otvore), kroz koje možete još više toga saznati o Međunarodnom kazalištu CornerstoneArts, o njegovom utemeljitelju, o CornerstoneArts Hrvatska, o najavi predstave "Josip" i predstave "Dvoje iz Galileje", kao i o drugim zanimljivostima... A također vam donosim i jedan raniji video-zapis već izvedene predstave "Josip", u kojoj se vidi sva njezina ljepota i raskoš...