16. studenoga 2011.

Adventsko selo od papira

Draga dječice, uskoro će nastupiti veoma sveto vrijeme koje nazivamo Došašće ili Advent, odnosno vrijeme kada se na poseban način pripremamo dobrim djelima i osobnim odricanjima na slavlje Isusova rođendana... Zato vam donosim jednu prekrasnu ideju kako napraviti "Adventsko selo", a slike i upute za njega šalju nam dječica  Područnog vrtića "Zvončić" iz Donje Motičine, zajedno sa svojim odgojiteljicama Silvom Jančula i Majom Devald. Upravo su svi oni, zajedno s roditeljima dječice, izradili ovo prelijepo "Adventsko selo"... Ako ga i vi želite napraviti, pogledajte pozorno donje slikovne upute i pročitajte pojašnjenja i sigurna sam kako ćete biti oduševljeni njegovom ljepotom...


Po selu su poslagane kućice, izrađene od kolaža, dok su prozori i vrata napravljeni od vitraj papira, a na sredini se nalazi crkva. Cijela kompozicija je postavljena na tankom sloju vate (kao snijeg), a ispod nje su lampice za bor. 

Za pravljenje kućica postoje dvije sheme (nalaze se na dnu), a također postoji i shema za crkvu. Da biste ih napravili, trebate najprije isprintati odabranu gotovu shemu, zalijepiti ju na papir u boji, te izrezati po rubovima (pune linije). Nakon toga trebaju se izrezati prozori i vrata, a na otvorima zalijepiti, s unutrašnje strane, vitraj papir. Potom treba ispresavijati (i to nekoliko puta, da bi linije bile ravne) po isprekidanim linijama kako bi se oblikovala kućica, te sve zalijepiti (preporučeno je da se lijepi od krova prema temeljima, jer je tako jednostavnije). I tako onoliko puta koliko želite imati kućica u selu. Naravno, na isti način, prema odgovarajućoj shemi, napravite crkvu.  

Na predviđeno mjesto (stol ili nešto slično) rasporedite lampice za bor, prekrijte ih tankim slojem vate kao "snijegom", a potom postavite u sredinu sela crkvu, te oko nje rasporedite kućice. Dodajte figurice ljudi i životinja, a po želji, i neke druge. Time ste dobili uistinu lijepo adventsko selo, koje  je spremno dočekati Spasitelja svijeta! 

A evo i shema, koje su preuzete iz:
Irmela Arnsperger, Elisabeth Kissel, Annette Kolb, Thomas Kopal, Edda Meyer-Berkhout, Cord Christian Troebst, Inge Uffelmann, Božićna čarolija u vašem domu, Mozaik knjiga, Zagreb, 2002.

- crkva:

 - kućica 1:

- kućica 2:

I još dvije fotografije sela:


Silvi, Maji, roditeljima i posebno dječici DV "Zvončić" puno, puno hvala na poslanim fotografijama, koje jasno svjedoče ne samo o ljepoti sela, nego i o velikoj ljubavi i velikom trudu koji je uložen u njegovu izradu. I, naravno, svima im želim puno radosti i Božjeg blagoslova u svemu što rade!