21. siječnja 2011.

Pomozimo da sunce svane "Suncu"!

Jedan od primjera nesebičnog poklanjanja svoga vremena i svojih snaga na dobrobit drugih, svakako je i rad udruge Sunce, udruge koju je s puno ljubavi i nade pokrenula Sanja Fistonić, a pridružilo joj se još nekoliko entuzijasta, koji sva svoja nastojanja usmjeruju prema dječici, posebno onoj predškolskog uzrasta i onoj s poteškoćama u razvoju. Ti nesebični ljudi tako pripremaju i pred djecom izvode predstave, skečeve, organiziraju razne igraonice i radionice, a nagrada za takvu nesebičnost im je dječji osmijeh i aplauz.

Međutim, da bi mogli nastaviti s radom, neophodni su im neki materijali, poput igračaka, slikovnica, audio i video priča, školskog i uredskog materijala i sl., pa sve ljude dobre volje mole za pomoć u tome... Stoga vas i ja, u njihovo ime, sve pozivam da im, koliko god možete u tome pomognete. Posebno pozivam učitelje i vjeroučitelje (dakako, i sve druge!) da unutar svojih razreda i svojih škola organiziraju prikupljanje igračaka, dječjih knjiga, slikovnica i drugog materijala (sve to, dakako, može biti rabljeno!), jer će se time, sigurna sam, i oni sami obogatiti, a Suncu omogućiti nastavak tog hvalevrijednog djelovanja. Adresa na koju to možete poslati je ova:

SANJA FISTONIĆ 
Za udrugu „SUNCE“ 
21465 Jelsa
Otok Hvar

ili joj se izravno javiti na mob.: 091/376-84-50

U njihovo i u svoje ime zahvaljujem na svakoj mrvici dobre volje!

A evo nekoliko podataka o Udruzi i njezinu djelovanju...

O udruzi "Sunce"

Udruga "Sunce" djeluje na području kulturnog života djece pretežito predškolskog uzrasta. Udruga je neprofitna pravna osoba. Trenutno u udruzi stalnih članova je sedam, a rad grupe se formira prema broju interesenata. Statut udruge donesen je 20. 05. 2003. godine, a djelatnosti Udruge su: igrokazi, animiranje likova iz poznatih priča, bajki, basni te likova povijesnog i vjerskog karaktera (sv. Lucija, sv. Nikola), prigodni tekstovi upotpunjeni glazbom gdje se djeca uključuju na ples i aerobik vježbe (pr. nastup u sportskoj dvorani s uglazbljenom pričom Jagor), skečevi poučnog karaktera (nastup u učionicama osnovne škole sa skečem Alkohol je opasna droga)... Od 2010. godine u plan i program uvodi se lutka kao predmet pozornosti (upoznavanje s radom i izrada lutaka za lutkarski igrokaz ).

Za 2011. godinu planiraju se radionice kulturno-zabavnog karaktera, te radionice za djecu s posebnim potrebama. Osnovni cilj radionice je uključivanje i roditelja iz grupa. Ovisno o interesu, formirat će se i ostale kulturne radionice, dramski studio i igraonice. Posebna pozornost posvetit će se radionici "Pričam ti priču" i "Slikopriča".

O osnivaču

Osnivač udruge Sanja Fistonić u kulturni život mjesta doprinosi i prije samog osnivanja na način da surađuje s vrtićima i školama, te se uključuje u kulturne manifestacije s prigodnim programom (Božić, Uskrs, maskembali...).

Od 2003. g uključuje se sa izvođenjem najprije igrokaza i skečeva po godišnjim dobima, s temama događanja u prirodi, mjestu i kulturi, a nastupa, osim u vrtićima i školama, na javnim mjestima kao što su trg, park, igralište i sl.

Odigrane predstave

Od 2003. godine odigrane su ove predstave: Dobro drvo, Božić djeda Martina, Lijeva i desna, Bijela priča, Plesna haljina žutog maslačka, Planet plavog i zelenog pajaca, Jagor, te skeč Alkohol je opasna droga i performans A gdje smo tu mi.